Mestá Vysoké Tatry, Poprad a poľské Zakopané zintenzívnia spoločné aktivity

05.11.2005 Poprad

Vysoké Tatry 4. novembra (TASR) - Spoločné aktivity v oblasti životného prostredia, regionálneho i územného rozvoja ešte zintenzívnia mestá Vysoké Tatry, Pop...
Vysoké Tatry 4. novembra (TASR) - Spoločné aktivity v oblasti životného prostredia, regionálneho i územného rozvoja ešte zintenzívnia mestá Vysoké Tatry, Poprad a poľské Zakopané. Zhodli sa na tom poslanci mestských zastupiteľstiev na dnešnom spoločnom zasadnutí v Tatranskej Lomnici.

Čo najlepšiu prípravu na nastávajúce programovacie obdobie 2007 - 2013 považuje primátor Zakopaného Piotr Bak za východisko budúceho rozvoja Tatier. Priority vidí v \"dostupnosti Vysokých Tatier, v dobudovaní ciest z Krakova do Zakopaného, na slovenskej strane diaľnice Žilina - Košice a tiež spoločné využívanie popradského letiska\". Dôraz kládol na integrovaný systém tatranskej dopravy, ktorý by súčasne zohľadňoval požiadavky ochrany prírody. Mal by umožniť rýchlu a pohodlnú dopravu do Tatier, ale aj v rámci nich a to na obidvoch stranách hraníc.
Všetky tri mestá by mali spoločne postupovať aj pri propagácii, aby značka Tatier bola v Európe i ďalších kontinentoch jasná a zrozumiteľná a každý návštevník dostal potrebné informácie v jazykoch, ktoré sú vo svete frekventované.
Dobudovanie dopravného a informačného systému spoločne so zmenou vonkajších hraníc Európskej únie vytvoria silný impulz ďalšieho hospodárskeho rozvoja, na čo sa treba včas a dobre pripraviť.
Snahu spoločne riešiť rozvoj cestovného ruchu v Tatrách potvrdil aj primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš. Dodal, že všetky tri mestá spájajú Tatry i Deklarácia o spolupráci, ktorú podpísali 5. septembra 2003 v Poprade. \"Jednoznačne je prínosom, hoci nie všetko sa podarilo stopercentne zrealizovať, napríklad vydať spoločnú mapu Tatier, ale je rozpracovaná, takže v budúcom roku bude aj táto úloha splnená, \" dodal primátor hostiteľského mesta.
 

Vyberte región

mark